Mijn kijk op tuinen (Visie)

WERKEND ONDER DE NAAM DE GROENE HEREN

Mijn kijk op Tuinen (Visie)


Een plan maken is voor mij een zoektocht "Puzzel" naar het vinden van een goede balans.


Balans tussen praktisch gebruik en de schoonheid van de tuin.


Balans tussen beleving vanuit de woning en de beleving in de tuin.


Balans tussen het groene en het grijze.


Balans in de hoge en lage elementen.


Balans in uitstraling gedurende de seizoenen.


Evenwicht tussen genieten van de tuin en de tijd dat u wilt besteden aan het onderhoud.UitgangspuntenWie zijn de gebruikers van de tuin?, hoe is hun beleving gedurende het jaar?


Buiten de inventarisatie van wensen, gelet op het budget en kijkend naar de mogelijkheden en onmogelijkheden, is een analyse van de eindgebruiker(s) ontzettend belangrijk.


Het komt neer op de juiste vragen te stellen, een beeld vormen, iedereen is uniek!


Hoe is de inrichting binnen? Dit zijn allemaal handvaten voor mij, om tot een op maat gemaakt ontwerp te kunnen maken. Een Belangrijk uitgangspunt is dat de tuin het gehele jaar uitdagend en interessant dient te zijn.


Elementen zoals water, een tuinmuur of een zitelement hebben de rol om dit te versterken.

Water brengt beweging en leven in de tuin, maar kan ook rust en verkoeling brengen. Een tuinmuur als een scheiding tussen ruimtes of als versterkend vlak voor de beplanting die ervoor staat, maar kan ook zeker de verbinding zijn tussen binnen en buiten. Een zitelement kan een eyecatcher opzicht zijn, maar ook ruimte bieden voor ontvangst, dit zowel voor een gezelschap, maar ook intiem uit het zicht, waar iemand zich helemaal kan ontspannen in het groen.


En dan de beplanting, beplanting versterkt het ontwerp. Soms heeft de beplanting een speelse uitstraling, kleurrijk en weelderig, dan weer stoer, tikje sober en robuust.


Het kan ook uitnodigend zijn voor ontdekking van voelen, smaak en geur. Het zorgt ook voor contact met dieren, zoals vlinders, bijen en vogels.


De kracht van beplanting mag niet onderschat worden, het maakt een plan, maar kan het ook zeker afbreken.


Een goed ontwerp staat of valt met de juist gekozen beplanting!
Het lijnen spel en de verbintenis van vlakken


Een uitermate belangrijk uitgangspunt binnen het ontwerp zijn de maten en de vlakverdelingen van de woning of van het gebouw. De maatvoeringen zijn aanknopingspunten voor het tot stand brengen van verbindingen tussen huis / gebouw en tuin / buitenruimte. Het doortrekken van deze lijnen en vlakken versterken de eenheid onderling, het brengt rust en maakt het geheel soepel.


Een samensmelting die je als prettig ervaart en die uitnodigend is om buiten te zijn.De directe omgeving

De omgeving van de tuin bepaalt in belangrijke mate de inrichting. Bevindt het perceel zich in een wijde of dichte omgeving, in een dorp, in de stad, op het platteland, tussen de weilanden, in de duinen, in een bos, in een oude of moderne stadskern? Zijn er storende elementen zichtbaar, is er voldoende privacy?


Door een nauwkeurige observatie kan er een goed beeld gevormd worden van de omgeving.
Oog voor detail, gebruik van kleuren en vormen, gebruik maken van goede materialen